Znate pravilno uporabljati vaše dnevne leče?

      Comments Off on Znate pravilno uporabljati vaše dnevne leče?

Vse več ljudi namesto očal nosi dnevne leče, saj so jim očala moteča pri marsikateri aktivnosti, poleg tega pa vplivajo še na videz. Vendar pa menda večina uporabnikov leč ne pozna tveganj, ki jih dnevne leče lahko prinašajo, če z njimi ne ravnajo previdno – in nič bolje ni pri uporabnikih, ki imajo stalne leče, torej tiste, ki jih zvečer ni potrebno odstraniti in lahko z njimi spijo. Vas zanima, katere so najbolj pogoste napake, saj bi jih želeli odpraviti tudi pri sebi?

Spanje z lečami

Dnevne leče imajo svoje ime z razlogom: namenjene so le nošenju takrat, kadar smo pokonci, spati pa z njimi ne smemo. Mrežnica, ki jo prekrivajo leče, je namreč občutljiv del očesa in za svoje zdravje ter dobro delovanje potrebuje kisik. Če uporabljamo dnevne leče in gremo z njimi v posteljo, pa ne dobijo kisika. Dnevne leče namreč zraka ne prepuščajo, in edini čas, da pride kisik do mrežnice, je pravzaprav ponoči, ko so leče odstranjene. Pomanjkanje kisika predstavlja možnost infekcije in bolezni, prav tako pa lahko do infekcije pride zato, ker so leče po celodnevni uporabi umazane in jih nismo dali preko noči v posodico s tekočino za leče, kjer bi se očistile. Dnevne leče lahko med spanjem povzročajo tudi druge neprijetnosti – lahko se premaknejo in nas dražijo, zbudimo pa se z rdečimi in bolečimi očmi.

Tuširanje, kopanje in plavanje

Kadar se kopate ali tuširate, dnevne leče (ali druge) odstranite. V vodi je veliko mikroorganizmov, ki bi lahko povzročili okužbo oči, in nevarnost je še večja, če uporabljamo leče. Zlasti pri kopanju v naravnem okolju, na primer v jezerih, velja biti strikten in uporabljati očala. Največja nevarnost je sicer okužba z amebo, ki povzroči celo slepoto, ki pa na srečo ni pogosta.

Uporaba maskare, ki podaljša ali odebeli trepalnice

Ste se kdaj vprašali, kako lahko maskara pomaga podaljšati trepalnice? Ali kako jih odebeli na zavidljivo debelino? Te maskare vsebujejo mikroskopska vlakna, ki se primerjo na trepalnice in jim tako dajejo nekaj več dolžine in volumna. Seveda pa ta vlakna niso prav nič dobra za dnevne leče. Ko padajo s trepalnic, se primejo na leče in dražijo oči.

Tudi barvne leče so dnevne leče

Barvne leče so običajno mehke dnevne leče, vendar se pri njih priporoča, da jih tudi preko dneva ne nosimo ves časa. Zakaj? Dnevne leče prepuščajo nekaj kisika, saj se uporablja velik delež silikona, pri barvnih lečah pa je tega zaradi barvila manj. To pomeni, da lahko barvne leče prej privedejo do teža s pomanjkanjem kisika. Barvne leče, ki jih nosimo zgolj zaradi videza, naj bodo torej bolj kot ne za posebne priložnosti ali pa vsak dan za nekaj ur, ne pa za uporabo od prve zore do pozne noči.

Shranjevanje leč v vodi

Vsi uporabniki leč priznavajo, da se jim je že pripetilo, da so ostali brez tekočine za leče, zato so jih preko noči shranili kar v vodi. To vsekakor ni priporočljivo, kajti v vodi iz pipe je veliko primesi, prav tako pa ta leč ne očisti. Potrebno je uporabiti tekočino, ki dnevne leče očisti in dezinficira, sicer pride hitro do vnetja in okužbe. In naj tu omenimo še eno prakso, za kateri nekateri menda mislijo, da je praktična: kadar nimate tekočine za leče, jih nikar zgolj ne dajte v usta in namočite v svoji slini. Vaša usta so polna bakterij – če bi slina čistila, vam nenazadnje tudi zob ne bi bilo treba umivati.