Koencim Q10

      Comments Off on Koencim Q10

Koencim Q10 vitaminov sorodna življenjsko pomembna učinkovina, ki se nahaja v našem telesu. Nekaj koencima imamo že v sebi, vendar pa to ni zadostna količina in ga moremo vnašati tudi z hrano in prehranskimi dopolnili. Z leti se nam zmanjša količina koencima Q10, ki pa je posebno veljavo dobil šele zadnje desetletje. V našem telesu se nahaja v skeletnem mišičju, celicah srčne mišice, ledvicah, v jetrnih celicah, in trebušni slinavki. Največ koencima q10 pa vnesemo z različnimi prehranskimi izdelki. To so : meso, ledvice, mastne morske ribe (sardele), maslo, rumenjak, rastlinsko olje. Nahaja se tudi v nekaterih vrstah rastlin ko tos : brokoli, špinača. Korenje, polno vredne žitarice. Koencim q10 se izgubi že v sami pripravi hrane, če hrano kuhamo se vrednost zmanjša za 50%, če pa ga sušimo pa še nekoliko več. Po kemični zgradbi je koencim nekoliko podoben vitaminoma E in K.

Kako deluje Q10 Koencim?

Naše telo je sestavljeno iz celic, in v posameznih celicah se nahaja do 50% koencima q10. Za delovanje celic je zelo pomemben, saj pomaga pri vračanju energije v naše celice. Koencim q10 deluje tudi kot antioksidant, ki pa preprečuje nastanek rakavih celic. Stabilizira celične stene. Pomemben je za presnovo in delovanje celotnega telesa. Koencim q10 ima najpomembnješo vlogo v našem telesu in ga ne more nadomestiti nobena kemična substanca. Glavna naloga koencima q10 pa je povečevanje odpornosti organizma, ki nam zavira nastajanje različnih bolezni. To pa so bolezni :

-srce
-ožilja
-nekatere vrste raka
-imunske in vnetne bolezni
-bolezni živčevja

Koencim q10 deluje preventivno in kurativno.

Ali je dodatek q encim 10 res potreben?

V telo ne moremo vnesti zadostne količine Q encima 10s neko normalno prehrano, ki jo vnašamo v naše telo, zato si pomagamo z prehranskimi dopolnili. Z leti pa je vsekakor skoraj nujno potrebna uporaba dodatka koencima q10 saj se nam količina koencima q10 z leti zmanjšuje. Koencim q10 kot prehransko dopolnilo pa lahko kupimo tudi v športnih trgovinah in lekarnah. Dobavljivi pa so tudi preko spleta z prehranskimi dopolnili. Koencim q10 kot prehransko dopolnilo priporočajo tudi zdravniki in nutricisti.

Koencim q10 se z leti drastično zmanjšuje, prehranska dopolnila v obliki koencima q10 pa pomagajo pri zadostni količini potrebnega encima za naše telo. Padec q encima 10 pa povzroči staranje in fizične aktivnosti. Pomaga nam dvigniti raven zdravja in uravnovešenost telesa, pomaga pri mladostnem videzu in boljšemu počutju.

Kako koencim q 10 pomaga pri športu?

Je eden najpomembnejših prehranskih dopolnil za športno aktivne ljudi, saj pomaga pri procesu oksidacije in vzdržljivosti. Priljubljen je med kolesari, plavalci, triatlonci…

Uporaba izdelka q 10 pa se priporoča pri starejših ljudeh ko jih koencim q10 v telesu drastično upada in športno aktivnim ljudem. Priporočena količina dnevno pa je vsaj 30ml koencima q10 na dan. Prve spremembe jemanja dodatka koencima q10 pa boste opazili že po dveh mescih redne uporabe. Pomaga tudi pri stresu, vnetim dlesnim, srčnim in žilnim boleznim, rakavim boleznim, presnovnih motnjah…