Kako vstaviti in odstraniti kontaktne leče?

      Comments Off on Kako vstaviti in odstraniti kontaktne leče?

Vstavljanje kontaktnih leč je za tiste, ki jih uporabljajo že daljši čas, povsem rutinsko in z njim nimajo nobenih težav, če še nimate izkušenj, pa se je potrebno naučiti, kako jih pravilno vstaviti ter odstraniti. Oboje zahteva nekaj vaje, vendar se hitro privadimo.

Kontaktna leča naj bo pravilno obrnjena

Pri mehkih lečah se lahko pripeti, da se leča obrne. Da kontaktne leče ne bi vstavili napačno, se moramo prepričati, da je v pravilnem položaju. Nekatere leče imajo na robu droben zapis imena proizvajalca. Kadar ga lahko preberete, je leča obrnjena prav, če so črke obrnjene, pa narobe. Kadar zapisa ni, si lečo položite na blazinico prsta in jo dobro poglejte. Kadar ima obliko lepe poloble, je obrnjena pravilno, če v spodnjem delu namesto nežno zaobljen U tvori bolj V in so robovi leče nekoliko privihani navzven, pa se vam je obrnila napačno.

Vstavljanje kontaktne leče

Lečo vstavite v nerazdraženo oko (na primer zaradi ličil) in s čistimi rokami, na katerih nimate kreme in drugih kemikalij. Pretresite posodico z lečami, da se ta sprosti in jo boste brez težave vzeli iz tekočine. Lečo stresite na dlan in jo ponovno sperite s tekočino za leče, nato jo postavite na čist in suh kazalec ali sredinec. S prsti druge roke razprite oko in s postom položite lečo na roženico. Glejte naravnost naprej ali nekoliko navzgor. Nato oko zaprite, pod zaprto veko z njim zaokrožite ter nekajkrat pomežiknite, da se leča dobro usede. V ogledalu preverite, da je leča lepo centralno nameščena in vas ne moti.

Odstranjevanje kontaktne leče

Umijte si roke in odtok umivalnika prekrijte s kosom toaletnega papirja ali papirnato brisačko – tako vam leča ne bo ušla v odtok. Za odstranjevanje mehke leče poglejte nekoliko navzgor ali v stran ter s prsti ene roke razprite oko, s prstom druge roke pa lečo nežno premaknite na področje beločnice. Tam jo lahko enostavno primete s palcem in kazalcem tako, da jo rahlo stisnete skupaj. Priporoča se, da imate kratko pristrižene nohte, da ne bi z njimi poškodovali očesa. Za odstranjevanje trde dnevne leče se nagnite naprej in pred oko postavite svojo dlan. Oko široko razprite in z drugo roko nekoliko potegnite kožo vek v smeri ušesa. Leča vam bo sama padla na dlan.
Vstavljanje in odstranjevanje leč sta potem, ko se ju navadimo, precej hitra. Da bo vse tako, kot mora biti, pa pri njiju nikoli ne pozabite na ustrezno higieno, saj lahko sicer pride do okužbe oči z glivicami ali bakterijami.