Ginekološke težave

      Comments Off on Ginekološke težave

Vsaka ženska se kdaj sreča z ginekološkimi težavami. Vedno več žensk pa trpi zaradi resnejših ginekoloških težav. Do tega privede zaradi zelo različnih vzrokov. V nekaterih primerih so ginekološke težave že dedno zasnovane pri drugih pa nastanejo zaradi stresa, nepravilne prehrane, različnih okužb in vnetij, bolezni… Običajno velja da naj bi vsaka ženska obiskovala ginekologa najmanj 1 krat letno, vendar pa pri današnjem načinu življenja in tempa pozabimo velikokrat tiste bolj pomembne stvari. Nekatere ženske se srečajo z ginekološkimi težavami že prej in si na podlagi tega prej poiščejo ginekološko ali zdravniško pomoč. Ginekološke bolezni so lahko zelo nevarne, zato jih je potrebno zdraviti takoj in pravilno, da ne privede do resnejših težav ali večjih zapletov. Ginekološke bolezni so si med seboj zelo različne, zato ne ugibajte in si poiščite nujno pomoč takoj ob prvih znakih. Res pa je, da je ginekološko bolezen včasih zelo težko najti in včasih se prvi simptomi pokažejo komaj nekaj let po okužbi ali bolezni.

Ginekološki pregled je relativno kratek, ginekolog vam pa pregleda vagino, maternični vrat jajčnike, danko, medenico… Vedno bolj pogosti pa so testi materničnega vrata, saj je vedno več žensk z podobnimi težavami. Nekateri simptomi se pojavijo že nekaj dni po bolezni, nekateri pa se pojavijo zelo pozno. Simptomi pa so si med seboj zelo različni. Tipični simptomi ginekoloških težav pa so :

-bolečine v medenici
-kožne spremembe
-nenavadne krvavitve iz predela nožnice
-nenavaden izcedek iz nožnice
-bolečine in močne menstruacije
-bolečine med spolnim odnosom
-težave pri uriniranju

Dismenoreja: Bolečine med menstrualnimi cikli so zelo pogoste, pojavljajo pa se kar 75% ženskam. Polek menstrualnih krčev pa lahko žensko spremlja tudi

  • glavobol
  • driska
  • znojenje
  • spreminjanje razpoloženja
  • slabost in bruhanje

Težave dismenoreje pa lahko blažimo z različnimi toplimi kopelmi, različnimi glinenimi obologami, konopljinim oljem, zeliščnimi čaji…Nekatere ženske si pomagajo z meditacijo in jogo, s katero trenirajo posebne mišice in čakre ter sproščajo telo in pomagajo pri odpravi večjih težav. Velikokrat je za različne bolezni treba poiskati psihični vzrok, zaradi katerega se nas je bolezen sploh lotila. Zaradi stresnega življenja in hitrega tempa življenja, se ljudje nekoliko zanemarijo in pozabimo na zdrav način življenja in sproščanje.

Menoragija: je veliko bolj boleča kakor običajna menstruacija in krvavitev traja več dni. Zaradi menoragije lahko privede do večje izgube krvi, zato si ob prvih znakih takoj poiščite zdravniško pomoč. Ginekološka bolezen nastane zaradi pomanjkanja hormona progesterona. Vzroki pa so vsekakor lahko zelo različni. Pomembno je da v primeru bolezni ginekolog ugotovi izvor bolezni in ga pravilno tudi zdravi. Ob tem se opravi ultrazvok in pregled maternice.

Anemoreja: Pomeni izostanek menstruacije, ki pa ni nujno znak resnih bolezni. Pogosti znaki za anemorejo so nosečnost, zapoznela puberteta, stres, krčna obolenja, obolenja ščitnice ali posledice zdravljenja z antidepresivi.